FAQ – frågor och svar gällande microblading

Alla kunder har en hel del frågor gällande behandlingen. Här är några av de vanligaste frågorna och svaren.

Hur många behandlingar behövs innan min tatuering anses klar?
Microbladingen utförs stegvis och 2 behandlingar behövs innan jag räknar din tatuering som klar. Emellanåt blir även ett tredje ”touch up”-möte aktuellt. Hur just din hud läker och tar till sig pigment beror på många olika faktorer.

Rakas eller tas ögonbrynen bort innan behandling?
Absolut INTE. Hår avlägsnas enbart för att uppnå en klar look runtomkring ögonbrynen.

Hur länge håller tatueringen?
Microblading räknas som en semi-permanent tatuering och håller i ungefär 1-3 år sedan bleknar den gradvis bort. Dock varierar det mycket från person till person hur länge din tatuering håller och påverkas av många olika faktorer såsom hudtyp, ålder, solexponering, hur väl man följer skötselråden, hur ofta man använder peelingkrämer mm. Därför är det svårt att säga exakt hur länge just din tatuering kommer att hålla. En färgförnyelse rekommenderas normalt sett mellan 12-18 månader efter din första behandling.
Det beror även på färg och stil som du har valt. Om du har valt en svag, ljus färg och lätt applicering, så kan du förväntas behöva mer korrigeringar och ifyllningar än om du har valt en mörk ton och en tyngre applicering. Det är viktigt att förstå att trots att mörkare färger och tyngre appliceringar inte behöver lika mycket eller ingen ifyllning alls, så ser de inte lika naturliga ut och rekommenderas därför inte.

Kommer det att bli någon skorpbildning?
Det kan förekomma skorpbildning om din hud är känslig. TA INTE bort dessa skorpor; att dra bort skorpor kan resultera i mindre färg och mindre ärrbildning vid tatuering av bryn.
Kan jag använda makeup efter behandlingen?
Under 7-10 dagar efter behandlingen ska makeup undvikas framförallt på ögon och på panna, detta pga infektionsrisk.

Varför ser jag färg som flagnar av efter en vecka?
Detta kan ske till följd utav en rad olika anledningar, men det har oftast med hudtypen att göra. Äldre hud, mer väderbiten hud, och torrare hud kan orsaka flagnande färg under läkeprocessen. Det bör finnas färg under, men om inte så kommer din Microbladings-tekniker att finslipa din färg vid din nästa bokade tid för korrigering av dina bryn.
Hur lång tid tar det innan man ser hur färgen läker på mig?
Det är först efter tidigast ca 3 veckor som du kommer att se hur färgen och stråna kommer att sitta på dig. OBS! läkning av stråna sker bredare än just efter tatueringen och spridningen av pigmentet varierar från kund till kund. Man kan inte garantera hur läkningen sker på just dig, det är många faktorer spelar in så som hudtyp, ålder, blödning, hur man sköter eftervård, sol å bad ev. medicinering mm. Vid ditt återbesök som görs efter 4-6v (då huden hunnit med att läka) tittar jag över vilka korrigeringar som behöver göras på just dig.

Kommer jag att behöva gömma mig från mina vänner?
Nej! Du kan gå visa dig ute bland folk redan efter behandlingen;-).
Jag har redan permanent makeup och vill ändra färg. Kan du hjälpa mig?
Vid konsultation ser jag om det går att fixa beroende på hur din tatuering ser ut.
Varför ser mina ögonbryn så mörka ut under läkningsprocessen?
Detta är ett resultat utav de naturliga oxidationsprocesserna som äger rum i huden då pigment har applicerats. Färgen reagerar långsamt med syret i luften, vilket gör färgen mörkare. Detta är helt naturligt och normalt för våra pigment.
Kan jag återgå till normal aktivitet, träning, trädgårdsarbete, etc.?
De flesta vardagliga aktiviteter kan återupptas direkt. Dock bör träning som leder till svettning undvikas i åtminstone en vecka för bästa resultat – all svett som formeras på dina ögonbryn kan bleka den läkande färgen. Simning bör också väntas med i ungefär en vecka, även pool kemikalier kommer att erodera dina läkande färger. Utomhusaktiviteter så som trädgårdarbete eller golf kan återupptas så länge som det behandlade området hålls rent, torrt och utom räckhåll för solen.

Hur lång tid tar det att genomföra?
Behandlingen är uppdelad i två bokningstillfällen som är 4-6 veckor mellan för att tillåta läkningsprocessen att slutföras. Den första behandlingen kommer att ta från runt 3 timmar, och ditt andra möte kommer att ta ca 2h. Lite olika beroende på hur pigmentet suttit på just dig.
Hur kommer de att se ut direkt efter behandlingen?
Dina ögonbryn kanske är lite svullna, röda och ibland vitaktiga. Allt detta är ytterst normalt. De kommer att vara betydligt mörkare första veckan men bleknar sedan till en mjukare färg.

Hur väljer man formen?
Vi väljer en form och stil tillsammans. Vid början av behandlingen kommer vi att rita en förslagsvis form för dina nya ögonbryn och sedan arbetar vi tillsammans för att göra detta perfekt enligt dina önskningar. Mätningar görs för att dubbelkolla symmetrin och placeringen.
Gör appliceringen ont?
Vissa kunder tycker att behandlingen är lite obehaglig medan andra kunder inte känner obehag alls. Microblading metoden är den mest skonsamma metoden som du kommer att hitta för att implementera permanent färg i huden. Känslan sägs likna den vid noppning. En kombination av 2 bedövningsmedel används – en topisk bedövningskräm innan behandling och sedan introduceras en lokalbedövning när behandlingen har börjat. Detta fylls på efterhand som behandlingen fortskrider för att bibehålla komfort.
Hur väljer man färg?
Vi väljer en färg gemensamt genom att applicera små mängder av olikfärgade pigment nära huden nära dina ögonbryn, och väljer sedan ut den som matchar bäst till din hudton, dina drag och dina personliga önskemål.
Gör det ont efteråt?
Området kan vara lite ömt efter de första timmarna, och sedan känsliga för beröring I ett par dagar.

Använder du sterila nålar?
Jag använder endast engångsnålar som ligger sterilt förpackade i singelförpackningar. Förpackningen öppnas framför dig strax innan tatueringen påbörjas så att du kan känna dig trygg under behandlingen. Därefter kastas nålen i en behållare för vassa föremål som senare lämnas in för förbränning. Nålarna återanvänds aldrig!

Använder du säkra färger?
Ja, endast sterila pigment som är strikt kontrollerade och godkända enligt föreskrifterna i Resoluton AP (och Läkemedelsverkets föreskrifter om förbjudna ämnen i tatueringsfärger). Det är mycket viktigt att både jag och kunden känner oss trygga både under och efter behandlingen. Överblivet pigment kastas efter varje kund!

Kan jag sola efter att jag tatuerat mig?
Ja, du kan vistas i sol med solskydd, dock bör man ej vistas i stark sol innan din tatuering har läkt helt. Spf 50 rekommenderas på området. Detta appliceras på bryn efter ca 10-12 dagar då tatuering läkts. Ska du på semester rekommenderas tatuering att utföras 6 veckor innan. Sol och saltvatten bleker pigmentet. Solarium ska undvikas i 30 dagar efter behandling.

Kan jag bada bastu efter att jag tatuerat mig?
Du bör undvika bastu tills skorporna har läkt då svett i ögonbrynsområdet kan dra med sig pigmentet ut genom porerna och slutresultatet kan bli sämre.

Kan jag lämna blod?
Blodgivare kan lämna blod 6 månader efter tatueringstillfället och bör då nämna för blodgivningscentralen när senaste tatueringen gjorts.
Kan jag genomgå magnetröntgen (MRI) om jag är tatuerad?
Det finns indikationer på att ett fåtal personer kan reagera i det tatuerade området under pågående MRI. Reaktionen kan vara rodnad, klåda, brännande känsla i det tatuerade områden men även brännskador. Kunden bör därför vara medveten om riskerna och ta ett klokt beslut. Om kunden trots riskerna väljer att genomgå en tatuering, bör sjukhuspersonal informeras om vilka områden som är tatuerade innan MRI.

Vad händer under läkningstiden?
Din tatuering kommer att vara som mörkast och skarpast direkt efter behandlingen och därefter blekna under de närmsta 7 dagarna. Inom kort kommer en skorpa att bildas vilket är helt normalt. Vissa får en mycket tunn skorpa, andra får en tjockare och ett fåtal får ingen alls. Sårskorpan brukar falla av inom 5-12 dagar och under denna finns din bryntatuering. Ibland kan skorporna falla för tidigt på vissa ställen och då dras pigmentet med därför är det mycket viktigt att följa skötselråden som du får med dig för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Kan det klia efter behandlingen?
Ja, det kan ske då det sker en läkningsprocess i huden. Klia och klös aldrig på din tatuering som då kan läka sämre och i värsta fall bli infekterad. Anv försiktigt tops och för försiktigt runt tatueringsområdet vid klåda. Klådan är ej ihållande. Skulle detta ske hör av dig till tatuerare eller sjukvården.

När kan jag färga fransar, bryn, vaxa, plocka eller tråda brynen efter behandling?
Tidigast efter 15 dagar efter din tatuering.

När är det helt läkt?
Detta varierar från person till person, vissa läker väldigt snabbt och andra långsammare men de flesta läker inom 14 dagar.